home previous next
Men 's House    verkocht                       50/ 60 cm                                                     
zonder titel                                                                70/70 cm
                                                                     70/40 cm  n.t.k.
    Votive bird  50/60 cm
Vignet  50/60 cm
verkocht
Teau                    60/80 cm     verkocht
Smile                                  60/80 cm
Initiation

Moonshadow      verkocht
The irony of ancestors                     60/80 cm     verkocht
     expositie september 2015
Spelonk     verkocht                    50/60 cm
Wanneer ik mijn werk bekijk van de afgelopen jaren, zie ik niet alleen een ontwikkeling in techniek maar ook een steeds weer  terugkerende belangstelling voor de enorme diversiteit aan culturen. Dat kan niet anders dan in gang gezet zijn door de vele reizen die ik maakte in dienst van de KLM als cabine crew en zo 25 jaar lang met verschillende culturen in aanraking kwam. 

In een Kringloopwinkel op zoek naar boeken met bruikbaar materiaal voor mijn werk vond ik het boek Oceanic Art met teksten van JP.Meyer en foto’s van Olaf Wipperfürth met prachtige kunst en gebruiksvoorwerpen, gemaakt door een enorme verscheidenheid aan volkeren wonend op de eilanden gelegen in de Stille Oceaan. Zelf ben ik nooit op deze eilanden geweest waarvan de bekendste Nieuw-Guinea/Papoea-Guinea, Hawaii, de Fiji eilanden, Tahiti, Nieuw Zeeland en de Solomon eilanden zijn. Het totaal aan bewoonde en onbewoonde eilanden in dit gebied wordt geschat op zo’n 20 tot 30 duizend. Dit geheel aan eilanden (Oceanië) wordt onderverdeeld in drie groepen; Polynesië, Melanesië en Micronesië. 

De meeste bewoners kwamen zo’n 40.000 tot 60.000 jaar geleden vanuit  het vasteland van Azië, aan het einde van het Pleistoceen naar deze eilanden.Over zee en over land ( de zeespiegel lag in die tijd 200 meter lager dan nu ). Deze volkeren verspreidden zich over de eilanden. Waarom destijds deze volksverhuizingen plaats vonden is niet duidelijk maar je kunt, onze tijd in acht nemend, je er van alles bij voorstellen. Armoede, avontuur, oorlog, wellicht ook verandering van klimaat in de oorspronkelijke gebieden of gewoon uit nieuwsgierigheid naar de andere kant van de oceaan. Geen grenzen toen nog, maar vast wel strijd om het mooiste of meest voordelig gelegen plekje. Een deel van de kunstschatten refereert dan ook aan oorlogstuig. 

Op Papoea Nieuw Guinea en de omringende eilanden komen of kwamen zo’n 700 verschillende talen voor en elke stam of dorp ontwikkelde zijn eigen geloof, gebruiken en artistieke vormgeving meestal van gebruiksvoorwerpen. En net als in de rest van de wereld ontwikkelde deze artisticiteit zich op de diverse plekken in mindere of meerdere mate tot een niveau waarvan we nu zeggen dat dit uniek is en van museale waarde. 
De voorwerpen die in het boek getoond worden zijn vooral in Westerse musea terecht gekomen. Niet altijd met de slechtste intenties, veel ervan zou verloren zijn gegaan. 
In mijn expositie laat ik het origineel met rust. Ik gebruik slechts de foto, de kopie. Zij inspireerden mij tot de vorming van een abstract spel van papier in een zoektocht naar een nieuwe achtergrond, een nieuw verhaal. Wel gebaseerd op de geschiedenis van het object maar in de persoonlijke context en verbeelding van mijn eigen fantasie.